Hoe iemand te troosten (en hoe vooral niet)
Luisteren is het allerbelangrijkste voor iemand die verdriet heeft. Op een goed moment. Geen goedbedoelde opmerkingen graag.
Karin Sitalsing30 mei 2020, 19:20
Je kunt me altijd bellen. Of: ‘Nou, kop op hè?’ Iedereen krijgt ermee te maken, maar bijna niemand weet hoe het precies moet: troosten. Wilbert, de man van Geke Zwaagstra (49) uit Groningen, werd ernstig ziek en stierf een paar maanden later. Een half jaar na zijn overlijden kwam zij een kennis tegen in een winkel. ‘Nog even doorzetten’, zei die. ‘Als alle seizoenen eroverheen zijn gegaan, wordt het beter.’ Of neem Laura Dolman-Mauritz (36) uit Rotterdam. Of ze er ‘nu nóg niet overheen’ was, vroeg iemand, drie maanden nadat ze op haar eenentwintigste haar moeder had verloren. En: ‘Maar iederéén gaat dood’.
Dikke boeken zou je kunnen vullen met goedbedoelde doch foutgevallen opmerkingen na grote tegenslagen. ‘Ach joh, het was nog maar een tuinboon’, na een miskraam. ‘Wees blij dat je er nog een hebt’, toen een van de tweelingbaby’s overleed. ‘Maar het was wél een makkelijke bevalling’, na een doodgeboorte. Of het eeuwige leedmeten: geen ramp zo groot of een schoonzus, buurman of kennis van een kennis heeft het óók meegemaakt, liefst nog een graadje heftiger. ‘Dus het kan altijd erger.’
“Als ik minister van onderwijs was, zou iedereen, van kleuterschool tot universiteit, hier les in krijgen”, zegt de Vlaamse klinisch psycholoog Manu Keirse (73), gespecialiseerd in omgaan met verlies en verdriet. “Iedereen krijgt ermee te maken, maar niemand heeft geleerd hoe het moet.”
Lees verder via:
https://www.trouw.nl/leven/hoe-iemand-te-troosten-en-hoe-vooral-niet~bc122237/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F