Gelukkig zijn

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn na het overlijden van je kindje, mag dat en kan dat wel?

Ja! Met mijn hand op mijn hart durf ik te zeggen dat ik gelukkig ben geworden na het overlijden van mijn dochter Anouk. Wanneer mensen mij dat op de mama af vragen, ben ik mij wel bewust van wat ik eigenlijk zeg; kan ik mij zo uitspreken over mijn geluk na dit enorme verlies?

Vlak na de dood van mijn dochter stond gelukkig zijn en mij gelukkig voelen zover van mij af. Maar nu, na 4,5 jaar, kan ik oprecht zeggen dat ik gelukkig ben. Juist door het verlies van Anouk zijn er mooie, nieuwe gebeurtenissen ontstaan. Nu begeleid ik zelf families en gezinnen bij het afscheid van een kindje. Als ik kon toveren, toverde ik al die kinderen terug, maar dat kan ik niet. Een overlijden is gemeen definitief, maar je kunt wel weer gelukkig worden!

Na een normale voldragen zwangerschap is Anouk drie dagen na haar geboorte overleden. Haar lijfje kon alles wat er tijdens de geboorte mis is gegaan niet meer aan. Ze was te moe om alle organen te laten functioneren. Niks kraamweek, na haar geboorte belandden we in de week van de uitvaart.

Ik was mama geworden maar had geen kindje om voor te zorgen, te knuffelen.

Mijn gedachten had ik vrij snel op een rijtje. Ik realiseerde me goed dat ik Anouk op geen enkele manier terug zou krijgen. Mijn lijf had meer tijd nodig om hierin mee te gaan. Ik heb lang last gehad van spierkrampen, een onrustig gevoel in mijn lijf en een leven in slow motion.
‘Geluk is
tevreden zijn met je huidige leefomstandigheden. – Agnes –

Maken of breken

In welke leefomstandigheden sta jij elke dag op? Een gebeurtenis als het verliezen van je kind kan je leven maken en breken. Een deel van wat er met je gebeurt na een verlies heb je zelf in de hand. Emoties zullen er altijd blijven en dat mag. Ze zullen komen en gaan en uiteindelijk overgaan in herinneringen. Je leven bestaat uit een aantal:

1- Emoties: Door de emoties toe te laten, zorg je ervoor dat er geen emotionele blokkades ontstaan op de langere termijn. Je kunt deze emoties opschrijven, bespreken met je partner of een goede vriendin of een familielid.

2- Lichaam: Zet je lichaam aan het werk, ga wandelen, fietsen of sporten. Mediteren is goed voor lichaam en geest, net als yoga. Haal op tijd adem, drink voldoende water en zorg voor de juiste voeding.

3- Gedachten: Word je bewust van je gedachten. Onderzoek bepaalde patronen in die gedachten. Zodra je je bewust bent van gedachten, kun je deze ook beter sturen als het wat minder goed met je gaat. Maak rituelen zodat positieve gedachten, ook over jezelf, ontstaan.

Je leven na het verlies van je kind

Na het verlies van je kind wordt je leven anders, dat klopt. Heel anders. Maar anders wil niet zeggen alleen maar leeg en negatief, somber en donker. Het heeft mij ook mooie momenten opgeleverd.

Je had een bepaalde levensverwachting, jij en je partner. En die verwachting is duidelijk niet uitgekomen. Jouw leven heeft een andere wending gekregen. En nu sta je daar, met lege handen. Mijn advies? Zorg ervoor dat je tevreden wordt en blijft met jezelf. Wees lief voor jezelf en probeer de gebeurtenis zachter voor jezelf te maken. Dus, pak jezelf bij de hand. Beleef mooie momenten. Glimlach eens naar jezelf in de spiegel. Ga dingen doen waar je energie van krijgt. Koop eens wat leuks voor jezelf of je partner.

Nieuw patroon, nieuw geluk na een overlijden

Na elk overlijden ontstaat een nieuw patroon in het leven, hoe subtiel ook. Daarbij, nieuw hoeft echt niet per definitie negatief te zijn. Het leven mág ook veranderen na een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Blijf geloven in jezelf en wat je kunt, vertrouw op jezelf. Elke verandering maakt je wijzer en sterker.

Ik zeg niet dat de weg naar een nieuw geluk gemakkelijk is, daar weet ik alles van. Na al die jaren word ik ook nog regelmatig verdrietig en futloos wakker, met wallen onder mijn ogen omdat ik voor het slapen gaan heb gehuild om wat mij en mijn gezin is overkomen. Ik pak mijn leven op zoals het mij nu gegeven is en ik koester des te meer wat ik wel heb: mijn dochter Hannah, grote zus van Anouk, onze hond en mijn man, mijn steun en toeverlaat. We genieten van simpele dingen als een wandeling, samen eten en Tik Tok kijken.

Het is verschrikkelijk als je kindje niet meer levend aanwezig is je leven! Wel geloof ik dat je gelukkig kan en mag zijn. Dat is ook wat je kindje jou wenst! En wanneer jij dat gevoel van geluk mag voelen, dat is voor iedereen verschillend. Er geldt geen vaste termijn, wees geduldig en laat je lichaam en geest hun werk doen.

Ja, ik ben een gelukkige mama na de dood van mijn eigen kind. En zoals ik hierboven beschreven heb: ik wil met het gevoel van verlies leven, mijn hele leven lang. Dat maakt dat ik de eeuwige verbinding voel met mijn dochter Anouk.

Liefs Agnes

Agnes is kinderuitvaartbegeleider.

Haar site: https://agnesboer.nl

Contact

Stichting Nooit Voorbij

Deel deze blog

Gelukkig zijn

Scroll naar boven